Nieuws

Effectieve Assessment met TeamUp Lite

Tijdens een assessment is het een kunst om binnen korte tijd de sollicitant te doorgronden. Een foute keuze kan het bedrijf immers veel geld kosten. Hierin zit ook nog een extra moeilijkheid verstopt: je weet niet altijd of de sollicitant sociaal wenselijke antwoorden geeft.

Om eerlijke en ongefilterde antwoorden te krijgen op je vragen, kun je het beste de vraag niet stellen. In plaats daarvan haal je de kandidaat uit zijn sollicitantenstoel en zorg je ervoor dat de kandidaat het laat zien. Rollenspellen doen dit al een beetje en zetten de sollicitant in een soort simulatie van een aannemelijk scenario. De antwoorden die je nu krijgt zijn al beter te evalueren, maar niet iedereen kan zich zo goed en snel verplaatsen in zijn rol. Het kan daarom nog effectiever.

Serious games bieden het unieke voordeel dat de speler heel snel vergeet dat hij een assessment doet. Ze worden direct in het spel gezogen. Daardoor gedraagt de kandidaat zich zoals hij dat in het echt ook zou doen. Ongefilterd en eerlijk. Zo zetten wij regelmatig TeamUp Lite in bij assessments om te bekijken hoe iemand functioneert in een groep. De resultaten bevestigen je vermoedens en soms verrassen kandidaten je. De kans dat je de juiste kandidaat kiest, is zo veel groter.