Nieuws

Complexe systemen bespreekbaar maken

Bij complexe logistieke uitdagingen zijn vaak veel verschillende stakeholders betrokken. Omdat elke stakeholder zijn eigen belangen heeft, kan het lastig zijn om tot een efficiënt proces te komen. Zelfs als een uitkomst voor iedereen voordeliger is, kiest men toch soms voor een andere oplossing. Dit heeft vaak te maken met een gebrek aan transparantie.

Hoewel transparantie voor belangrijke informatie-uitwisseling zorgt, is het niet altijd mogelijk om alles met iedereen te delen. Het is dan handig om een versimpelde of abstracte vorm van het proces te bespreken.

Met een serious game doe je dit in een korte sessie. Doordat je het spel afstemt op wat je wilt bereiken met de stakeholders, kun je hetzelfde onderwerp benaderen via een vriendschappelijke, laagdrempelige weg. Je bespreekt dezelfde zaken, maar in relatie tot een fictieve situatie in plaats van tot de echte belangen van de stakeholder. Zo praat iedereen veel meer open met elkaar. Met de inzichten die uit het spel komen, kun je een flinke stap zetten in de echte situatie.